#tabelatasarım #estetiktabela #vitrintabela #reklamajansi #espassistanbul
Sıradan ve dikkat çekici olmayan bir mağaza/dükkan tabelasına sahip olmak demek, müşterilerin dikkatini çekememek ve dolayısıyla yeterince satış yapamamak demektir. Tabela tasarımına yeterince önem vermezseniz uzun vadede çok büyük kayıplarla karşı karşıya gelebilirsiniz.
Tabela tasarlamak, tasarımdan ziyade doğru bir planlamaya gerçekleştirilir. Bu nedenle pek çok kişi meseleyi tam olarak anlamakta zorlanır. Bu rehber sayesinde siz de tabela tasarımı konusunda daha net ve daha açık fikirlere sahip olacaksınız.
Espassistanbul'un bu yazısında mağaza/dükkan/kafe/restoran gibi işletmeler için ideal bir tabelanın nasıl hazırlanacağına odaklanacağız. Bu yazıyı okuduktan sonra işletmenizin marka kimliğini, logosunu ve tabelasını daha ilgi çekici ve anlaşılır hale getirmeye öğrenmiş olacaksınız.
Neden Tabelaya İhtiyacınız Var?
Basit bir soru. Eğer bu sorunun cevabını dikkatlice düşünürseniz bulacağınız yanıt size aydınlatma yaşatacaktır. Mağazalar, kafeler, hastaneler, okullar, camiler derken hemen hemen her dükkan ve işletmenin tabelaya ihtiyacı vardır. Örneğin bir mağaza, müşteri çekmek için tabelaya ihtiyaç duyar. Bir hastane, acil durumlarda insanların rahatlıkla görebilmesi için tabelaya ihtiyaç duyar. Yani tabela söz konusu olunca amaçlar ve hedefler farklılık gösterebilir.
Kendinize Sormanız Gereken Önemli Sorular:
Bu noktada siz de kendi hedefinizi belirlemelisiniz.
Bir işletme olarak kimin dikkatini çekmek istiyorsunuz?
Hedef müşteri kitleniz kimlerden oluşuyor?
Tabeladaki yazı kimleri hedef alıyor? Çalışanlar mı? Müşteriler mi? Öğrenciler mi? Hastalar mı? Yatırımcılar mı?
İnsanları etkilemek?  Reklam yapmak? Satış yapmak? Uyarmak? Bilgilendirmek? Yönlendirmek? İlham vermek?
Tabelanız sokaktan geçen insanları mağazanıza geçmek için göz alıcı ve dikkat çekici mi olmalı?
Özel bir indirim ya da etkinlik haftası mı yaklaşıyor?
Profesyonel bir tasarımla daha büyük ve kurumsal müşterileri mi etkilemek istiyorsunuz?
“Acil çıkış” gibi devletin zorunlu tuttuğu tabelalar sizde de mevcut mu?
Yeni tabelanız sayesinde insanlar mağazanızı daha rahat bulabilecek mi?
Markanızın daha bilinir ve daha yaygın olmasını, şehrinizde önemli bir cazibe merkezi olmasını istiyor musunuz?
İnsanları durduk yere alışveriş yaptırmak mı istiyorsunuz?
İnsanları kazalarda korumak mı istiyorsunuz?
Ziyaretçiler için ekstra yönlendirici tabelalara ihtiyacınız var mı?
Tabelanız insanlara yeni bir şeyler öğretecek mi?
Eğer tabela ile ilgili hedeflerinizi yazarsanız, temel olarak şöyle bir tablo çıkmalıdır.
Hedef Müşteri Kitlesi: Mağazanın önünden geçen insanlar
Temel Amaç: Yoldan geçen insanların dikkatini çekip mağazaya girmelerini sağlamak
İkincil Amaç: Mağazamın daha profesyonel bir görünüşe sahip olmasını sağlamak ve bu şekilde rakip mağazalardan ayrı bir konumda olmak
Bu tür bir şema ile tabela tasarımı konusunda önünüz ve kafanız daha rahat olur, sürece daha kolay devam edersiniz.
Tabelanızın Mesajı Ne Olmalı?
Tabeladaki en önemli tasarım unsuru sözcüklerdir. Bu sözcüklerin nasıl bir karaktere sahip olduğu, sözcüklerin nasıl yerleştirildiği tasarımın başarılı olup olmadığını belirler. Başarısızlık da genelde yukarıdaki “amaç” kısmının ihmal edilmesinden kaynaklanır.
Temel amacınızla uyum sağlayan sözcükler seçtiğiniz zaman mesajınız daha net ve anlaşılır olur.
Bu konuda üç tavsiye sıralayabiliriz:
Sadece 3 Saniyeniz Var!
Caddeden geçen insanların mağazanızın tabelasını görmek için 3 saniyesi vardır. Bu nedenle aşırı karışık, çok yazı olan bir tabela bu kadar kısa bir sürede fark edilemez, seçilemez. Kalabalık bir tabelayı insanlar okumayı tercih etmez.
Az Çoktur!
Başarılı bir tabela, mesajınızı doğru ve etkili bir biçimde ileten tabeladır. Bu nedenle daha az sözcük kullanmaya gayret edin. 7 veya daha az sözcük idealdir. Onu da yazayım, bunu da yazayım diyerek tabelayı kalabalık ve karmaşık bir hale getirebilirsiniz. Yani kaş yapayım derken göz çıkarabilirsiniz.
Mesajınız Net Olmalı!
İnsanlar tabeladan mağanızın ne üzerine olduğunu anlayabilmeli. Aksi halde potansiyel müşteriler dükkanın önünden geçip gider. Halbuki dükkanın züccaciye mi yoksa kırtasiye mi olduğunu bilmiş olsalar, belki de mağazaya girip bir şeyler satın alacaklardı! Bu nedenle mağazanızın tabelasına mağaza isminin yanı sıra, mağazanın ne üzerine olduğunu belirten bir ifade de eklemeniz çok iyi olur. Örneğin sadece Good yazmak yerine Good Gallery ya da Good Design Art Gallery yazabilirsiniz.
​​​​​​​Ne Tür Bir Tasarım Yapmalısınız?
Mağaza tabelası, müşterilerle ve sokaktan geçen insanlarla “konuşmanıza” olanak sağlar. Sizin sesinizi, tarzınızı temsil eder. Bu bakımdan sizi temsil edeceğine inandığınız bir tasarıma sahip olmanız gerekir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Back to Top